Celinové pohľadnice

Je všeobecne známe, že bežné pohľadnice nie sú filatelistický materiál – nevydáva ich oficiálny vydavateľ poštových cenín.

Viac...

Medzinárodné odpoveďky (Coupon-réponse International)

POFIS zaradil nedávno do svojej zvláštnej ponuky prvýkrát aj medzinárodnú odpoveďku. Ide o poštovú ceninu, vydávanú Svetovou poštovou úniou už vyše sto rokov, ktorej zberateľský záujem je u nás z dôvodu nedostatku bližších informácií málo rozšírený, avšak v zahraničí sa teší obľube mnohých zberateľov.

Viac...

www.mojaznamka.sk

Spustená nová online aplikácia! www.mojaznamka.sk.

Viac...

Albín Brunovský – Maliarske dielo (recenzia)

Listujem v knihe Albín Brunovský – Maliarske dielo (vydavateľstvo Virvar, s. r. o., 2011, zostavil Daniel Brunovský, 280 strán, formát 237 x 297 mm) a prechádzam svetom farebnej fantázie – zo Záhoria, cez ríšu rozprávok, až do slovenského raja. Nie som znalec výtvarného umenia, som len jeho radový obdivovateľ a „konzument“, najmä však tých najmenších grafických diel pretlmočených na poštovú známku, ktorému pri pohľade na tieto „miniatúry“ vytvára pozitívne alebo negatívne asociácie.

Viac...

Detská knižka získala pozlátenú medailu!

Knižka Ako začať zbierať známky, ktorú vydala Slovenska pošta minulý rok, získala vysoké hodnotenie na 1. česko-slovenskej výstave vo Vysokom mýte.

Viac...

Najkrajšia známka Európskej únie

Slovenská pošta získala opäť prestížne prvé miesto! Tento rok je to v súťaži o Najkrajšiu rytú známku Európskej únie.

Viac...

Používanie príležitostnej poštovej pečiatky

Príležitostné poštové pečiatky sú vydávané prevažne na základe objednávok verejnosti k významným spoločenským udalostiam alebo na podnet Slovenskej pošty, a. s., POFIS, napríklad pri príležitostí inaugurácií poštových známok.

Viac...

Publikácia pre deti - Ako začať zbierať známky

Slovenská pošta, a. s. v spolupráci s vydavateľstvom Perfekt, a. s. vydala jedinečnú publikáciu pre deti " Ako zbierať známky". Začínajúci zberatelia sa v nej môžu dozvedieť o histórii známok, získajú cenné rady pri zbieraní známok.

Viac...

O procese prípravy eurových poštových známok

Príprava základnej série prvých eurových poštových známok bola náročným projektom, ktorý nemá obdobu v histórii slovenskej známkovej tvorby. Vydavateľ poštových známok na Slovensku, či už to bolo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií alebo Slovenská pošta, nikdy nevydal v jeden deň 12 emisií poštových známok.

Viac...

Proces prípravy poštových známok, FDC a FDC pečiatok

Poštové známky sa vydávajú na základe emisného plánu poštových známok. Tematické rady sú spravidla dva roky vopred prerokované v Námetovej komisii, ktorá je poradným orgánom ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR pre otázky tematickej orientácie známok a poštových celín.

Viac...