Najkrajšia známka Európskej únie

Slovenská pošta získala opäť prestížne prvé miesto! Tento rok je to v súťaži o Najkrajšiu rytú známku Európskej únie.

Poštová známka 400. výročie konania Žilinskej synody vyhrala 1. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie „Grands Prix de l’Art Philatelique“. O víťazstve rozhodla odborná jury 30. 4. 2011 v Bruseli. Cena bude slávnostne odovzdaná zástupcovi SP, a. s. bruselským starostom p. Thielemansom 24. 9. 2011 v Maximiliánovej sále bruselskej radnice za účasti významných osobností politickej, kultúrnej a filatelistickej verejnosti.

O poštovej známke sa hneď po jej vydaní začalo hovoriť vo filatelistickej obci v superlatívoch, napr. bola označovaná za najkrajšiu známku desaťročia alebo najkrajšiu slovenskú známku vydanú po roku 1993. Koncom minulého roka bola ocenená dvoma cenami Ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a získala aj ocenenie generálnej riaditeľky SP, a. s., – Krištáľovú známku za najkrajšiu známku roka.

Známka vyšla v exkluzívnej hárčekovej úprave v limitovanom náklade 60 tisíc kusov. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je prof. Dušan Kállay a autorom excelentnej oceľorytiny známky a hárčeka doc. Martin Činovský.

Vzhľadom na skutočnosť, že sa Žilinská synoda konala pod záštitou uhorského palatína grófa Juraja Thurzu z Betlanoviec, stúpenca reformácie augsburského smeru, aj dizajn poštovej známky je prispôsobený týmto historickým reáliám. Na hárčeku je umelecky stvárnený hlavný obraz z tzv. Thurzovho oltára, ktorý si dal palatín vyhotoviť do kaplnky svojho hradu na Orave. Oltár bol neskôr prenesený do evanjelického kostola v Necpaloch, kde sa nachádza do dnes.

Unikátny neskororenesančný oltár, nazývaný Speculum Justificationis, pochádza z roku 1611. Namaľoval ho nemecký maliar Paul Juvenel starší podľa staršej grafickej predlohy norimberského rytca Josta Ammana. Komplikovaná kompozícia obrazu je vizualizáciou kľúčových vieroučných otázok. Zobrazenými motívmi a nápismi v jednej kompozícii interpretuje tézy o ospravedlnení hriešneho človeka pred Bohom v protestantskom ponímaní.

Komentáre

  • burcostefan 2. máj 2011 @17:36

    BLAHOŽELÁM !!! (Ja som to predpovedal!) Je to výsledok rozumnej emisnej činnosti POFISU a spolupráce s najlepšími umelcami, akých máme na našom Slovensku. Štefan z Rožňavy.

  • peter 2. máj 2011 @18:51

    Prof. Kállay je majstrom dokonalého stvárnenia námetu, keď
    s použitím presvedčivých a jasne čitateľných prvkov v obraze známky, ktoré voľne prechádzajú do kresby hárčeka vytvárajú jedinečný estetický celok. Ocenenie je plne zaslúžené a vlastne potvrdzuje vysokú úroveň našej známkovej tvorby.

  • burcostefan 4. máj 2011 @09:40

    Dodávam, že je to úspech i jedinečného umelca-rytca majstra Martina Činovského! Naša "slovenská rytecká škola" dokázala, že je svetovou špičkou a verím, že hárček "Metercia" pripravovaný majstrom Ferom Horniakom bude ďalším skvostom tohto druhu!