Máme rytcov, máme československú a od roku 1993 aj slovenskú tradíciu známkovej tvorby s použitím ručnej rytiny, známka s použitím oceľotlače spĺňa kritériá ceniny a je dobre chránená proti sfalšovaniu...
Po odstavení rotačky Wifag zostala možnosť tlačiť v Poštovní tiskárně cenin Praha oceľotlačou z plochých platní na strojoch Waite (formát TL cca 110x165 mm) a na stroji Heim (cca 2-násobný formát TL cca 220x165 mm).
Do obidvoch strojov sa papier nakladá ručne, čo zvyšuje výslednú výrobnú cenu, takže pre najmasovejšie tzv. bežné výplatné známky a s nižšou nominálnou hodnotou sa tento spôsob tlače nepoužíva.
V Centrálnom registri zmlúv SR sú zmluvy o tlačení známok
z r. 2013 s konzorciom KASICO+PTC: https://www.crz.gov.sk//index.php?ID=800408&l=sk
z r. 2016 s dodávateľom REMPO: https://www.crz.gov.sk//index.php?ID=3025698&l=sk
V prílohách sú ceny podľa farebnosti, tlačových techník, druhu známok atď.
Ja by som navrhoval skúsiť rozšíriť oceľotlač na ďalšie príležitostné a prípadne aj bežné výplatné známky využitím 2-násobnej kapacity stoja Heim. Skombinovať viacfarebný ofset a jednofarebnú oceľotlač do väčšieho hárku obsahujúceho 50-známok najmenšieho formátu 22x26,5 mm resp. 25-známok 2-násobného formátu 44x26,5 mm. Pre zlacnenie perforovania nepoužiť stroj Bickel s ručným nakladaním (zrejme ani nie je možné operforovať TL navrhovanej veľkosti) ale hrebeňovú perforačku Wista.
Ja iba dúfam, že vaše volanie bude vypočuté a väčšina slovenských známok - bodaj by všetky! - sa opäť začne tlačiť technikou oceľotlače.
Vyradenie jedného stroja azda ešte nevyhubí celé remeslo.
Preco prispevky pana Gereca nikto z vedenia Pofis neakceptuje a nerealizuje ?
Drahý Pofis, budeme spolu s vami rátať dni, kým REMeselnícke POtreby (dodávateľ rovnošuat pošty) bude mať po platnosti zmluvy. Mnohých filatelistov osradila dnešná nekvalita. Ale, vy to viete dávno...
Preco Slovenska posta nema Postovu tlaciaren cenin a znamky dava tlacit ofsetom v nejakom Hradistku? Objednavka ide cez niekolko firiem a kazda chce zarobit. Co maju remeselnicke potreby s tlacou cenin? Pritom v Zohore je Waite. Na Slovensku!
REMPO a Drucker.....
© 2024 POFIS - Poštová filatelistická služba. Všetky práva vyhradené