ZMENA tlače PL Bienále ilustrácií Bratislava 2015

Pridať do obľúbených
  • mery.en123 9. júl 2015 @14:37

    Dobrý deň, ak by sa dala ešte ""ODVRÁTIŤ"" pohroma pre filatelistov vyplývajúca z variánt kupónov a spojok tohto vydania, navrhujem vytlačiť miesto 8 rôznych kupónov iba JEDEN - vybrať najkrajší alebo najvýstižnejší. Myslím si, že by to potešilo všetkých filatelistov. Ak prehliadnem 8 rôznych kupónov - TL ako celok sa mi páči, aj okraje su zaujímave a keby bolo 8 rovnakých kupónov , boli by spokojní asi všetci filatelisti. Viem, že zmeny sa dajú vykonať aj na poslednú chvíľu. Príklad: Hokejové známky vytlačené po zisku medaile v priebehu niekoľkých dní.
    Pani Podolská, viem, že to nie je vo Vašej kompetencii, ale mohli by ste za nás, filatelistov, tento meil odovzdať na kompetentné miesto. Filatelisti vymierajú, mladí ľudia nemajú o filatéliu veľký záujem (česť výnimkám), preto neklaďme si polená pod vlastné nohy, ako je toto navrhnuté vydanie.

  • hudackoh 9. júl 2015 @22:37

    Dobrý večer, prihováram sa za tento návrh, dobrý nápad. Skúste si predstaviť ako budú asi reagovať na poštách, keď príde filatelista k okienku a bude pýtať každú variantu.
    Len so strednou známkou je to 10 !!! variant. Myslíte si, že na každej pošte vám ochotne roztrhajú 10 tlačových listov ???

  • POFIS 10. júl 2015 @07:13

    Dobrý deň, formu tlačového listu a teda kupóny nie je možné už v tomto štádiu prípravy poštovej známky zmeniť. V realizačnej komisii známkovej tvorby je predseda ZSF ako zástupca filatelistov a ku kupónovým variantám nemal pripomienky napriek tomu, že sa v komisii samozrejme o tom diskutovalo.

  • mery.en123 10. júl 2015 @14:12

    Dobrý deň, ako som už spomenul, hokejové známky sa navrhli a vytlačili za pár dní a myslím si, že aj viacero známok vytlačených mimo emisného plánu sa "zfúkli" za krátku dobu. To sa nedá upraviť TL do dňa vydania, t.j. do 2. septembra??? Aj keď predseda ZSF nemal vtedy pripomienky, možno ani on a ani návrhová komisia nedomysleli následky a pre nás dôsledky tohto rozhodnutia. Filatelisti sa dozvedeli o návrhu až z vyobrazenia v emisnom plane na rok 2015 (Prečítajte si komentáre k vydaniu tejto známky, je ich 14 a ani jeden pozitívny). Alebo opäť filatelisti budú ťahať za kratší koniec povrazu, skúste aspoň z času na čas urobiť niečo aj pre filatelistov. Filatelisti, ktorí zbierajú varianty kupónov a spojok budú potrebovať asi 4-5 TL na roztrhanie. Predstavte si ale ten zostatok ostatných známok. TAKTO sa pošta zbaví veľkého počtu TL z nakladu 240.000 kusov a mi filatelisti, ktorých sme už skoro 3/4 na dôchodku, zabezpečujeme týmto odbyt známok B E Z poskytnutia adekvátnej služby. Myslím si, že na poštách buď bude chaos, alebo TL nebudú, alebo pracovníčky nebudú ochotne trhať TL pre veľký "odpad" známok.
    Záver: DOBRÁ VÔLA VŠETKO ZDOLÁ - a k s a c h c e !!! Prosím, porozmýšlajte.

  • m.narsik 13. júl 2015 @17:03

    Pekný deň prajem.
    Nie je pravda, že som nemal ku kupónom a TL pripomienky.
    Upozornil som, že filatelisti budú rozhorčení a je to tu.
    Nezavádzajte prosím.
    Miroslav Ňaršík

  • karolmilan52 13. júl 2015 @18:39

    Priatelia, zbierame to čo je vydané. Verte, že vedenie ZSF chráni záujmy filatelistov, ale náš ekonomicky prínos pre vydavateľa je určite nižší, než prínos zo zahraničného predaja. A zisk je v trhovom hospodárstve prvoradý. Ruku na srdce - koľko našich filatelistov zbiera všetky varianty kupónov ? - 100 osôb to nebude. Fandím a obdivujem všetkých, ktorí zbierajú všetky varianty kupónov, okrajov, značiek, dátumov, výrobných chýb, odchyliek, dotlačí, papiera, .... ale zamyslime sa, prečo to robíme ? Len to, že to tak chceme, je málo. Ani komerčné hľadisko do budúcnosti nie je nijako zaujímavé, tak prečo to chceme ? Viete, aké problémy s tým majú novinkári v kluboch ? Mám takú zásadu - nekritizujem našu emisnú politiku, i keď mi niekedy stúpne tlak, ale prispôsobujem sa jej. Ako po daždi - kaluže vody mi vadia, ale obchádzam ich. Aj história veľakrát dokázala, že víťazstvo nad iným sa lepšie dosahuje spojením, ako bojom s ním. A začať treba na poštách vhodným správaním.

  • karolmilan52 13. júl 2015 @19:22

    Pravdou je aj to, že len kritikou sa ľudia zlepšujú. Musí však byť primeraná, inak je kontraproduktívna.

  • hudackoh 14. júl 2015 @14:59

    Boli by ste veľmi prekvapený, koľko ľudí zbiera varianty kupónov. A ruku na srdce, myslíte si, že slovenské známky zbierajú iba slovenskí filatelisti ? Ak sa to nerobí pre filatelistov, tak potom načo sa vydávajú. Pozrite si české internetové obchody a zistíte v akých cenách sa pohybujú slovenské známky s kupónmi. Tie ceny vychádzajú s dopytu na trhu. Ak by one nebol záujem, dávali by to zadarmo.
    Mňa by skôr zaujímalo, koho vlastne napadlo TL a čo nás čaká v budúcnosti.

  • karolmilan52 14. júl 2015 @18:04

    V Trenčíne je takmer 100 organizovaných filatelistov, ktorý odoberajú novinky Slov.pošty. Len 1 - 2 zbierajú všetky varianty kupónov. Sú aj takí, ktorí ani nevedia prečo zbierajú známky. Poštové známky nevydáva Slov.pošta pre filatelistov, ale pre úhradu poštových služieb. Kolky, mince bankovky, ale aj pivné tácky sa tiež nevydávajú pre zberateľov. Ceny našich známok na českých internetových obchodoch neodzrkadľuje dopyt na trhu, ale snahu zarobiť. A robia to najčastejšie tak, že obchodník kúpi celú zbierku z veľkou zľavou, a potom predáva s dobrou maržou. Nie je vôbec výnimočné kúpiť kompletnú zbierku Slovenska od roku 1993 za 75 % nominálnej hodnoty, a z pozostalosti aj lacnejšie. Dlhodobo ma oslovujú mnohí v Trenčíne a okolí s prosbou o radu vo veci ocenenia zbierok a čo s nimi. A čo nás čaká v budúcnosti ? -ak budeme len hromžiť na emisnú politiku, tak zanikne, ale ak ju budeme správne propagovať, tak prežije ešte veľmi dlho.

  • mery.en123 14. júl 2015 @19:02

    Dobrý deň, pán Ňaršík, ospravedlňujem sa, ale reagoval som len na informáciu z Pofisu, že predseda ZSF nemal ku kupónom pripomienky, potom zavádza niekto iný. Pán Karolmilan52 - ani ja nekritizujem emisný plán, síce z času na čas zanadávam, ale 8 rôznych kupónov v strede je už veľa!. Poznám filatelistov - nielen dôchodcov, ktorý po 50-tke prestali zbierať Slovensko. Viem, že pošta vydáva známky na úrhadu poštových služieb, ale filatelisti kupujú známky do zbierky a teda nepožadujú žiadnu službu od pošty, preto čím viac si filatelisti kúpia (Slováci, Česi, Francúzi proste ktokoľvek), tým viac je zisk pošty väčší. To je ten ekonomický prínos - to sú napríklad aj tie nešťastné kupóny. Viem, že keby sme dali dokopy 100 ľudí, bolo by 100 názorov, preto by sme sa mali občas aj rešpektovať. Realizačná komisia známkovej tvorby - pošta - filatelisti a ďalšie inštitúcie okolo vydávania známok je vlastne JEDEN kruh a každy si pýta svoje.

  • m.narsik 15. júl 2015 @10:59

    Reagujem, keď ste ma oslovili.
    Realizačná komisia známkovej tvorby SP a. s. je poradný orgán predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa SP a. s., čiže o ničom nerozhoduje len poradí SP a. s. a SP a. s. ako vydavateľ slovenských poštových známok je zodpovedná za vydávanie slovenských poštových známok.
    Zástupca ZSF nie je členom realizačnej komisie známkovej tvorby, ale je len pozývaný na zasadnutie tejto komisie. Môže podávať návrhy a pripomienky ale nemá hlasovacie právo, ktoré asi pred 3-5 rokmi bolo zrušené nariadením MDVRR SR.

  • miloslav.figura 15. júl 2015 @15:54

    Dúfam, že ved. pracovníci POFISu budú viacej rešpektovať názory filatelistov, veď ako je horeuvedené, filatelisti momentálne musia držať hubu a platiť, ako rozhodne SP a POFIS. A je to čím ďalej horšie. Niekto vymyslel vydávať UTL s 8 známkami, nesúvisiacimi kupónmi a hlúpou reklamnou prítlačou, dnes vidím UTL so 17 známkami, problémy s kupónmi a ZSF musí takéto .......... akceptovať. Veď pre túto politiku utekajú členovia ZSF od filatelie. A zbytku filatelistov budete vydávať UTL s 30 známkami a 30 variantmi kupónov, aby to zaplatili? Nerobíme zbierky pre zárobok, ale prečo máme mať v ročníkoch UTL s jasným zámerom niekoho "momentálne" zodpovedného, obrať filatelistov koľko sa dá.

  • jadronj 16. júl 2015 @11:55

    Takúto špekulatívnu úpravu známok seriózna poštová správa nevydáva. Dúfam že Slovenská pošta sa nechce pridať k pochybným poštovým správam ako Burundi, rôzne šejcháty ai. Vydať za pol roka tri pochybné vydania viď. 579 S. Zrubec (zbytočné smiešne zúbkovanie ), 585 V. Dzurilla ( poprevracané známky a osobitne aj kupóny ) a teraz plánované vydanie BiB 2015 to už je silná káva. Ak chce pošta vytvárať zisk, tak službami nie zničením zberateľov filatelie. A ešte ruku na srdce koľko filatelistov po tomto vydaní bude ešte zbierať slovenské známky s nominalom euro a koľko ich pre toto vydanie skončí?

  • hudackoh 17. júl 2015 @15:02

    príspevok zo 17.7.2015 tu asi nepatrí, nemyslíte ???

  • miloslav.figura 17. júl 2015 @15:33

    Emisia je primárne venovaná jednému z najvýznamnejších umelcov D.S.Jurkovičovi, píšete. To som síce ešte od žiadneho intelektuála nepočul, ale budiž, Vy ste šéf. D.S.Jurkovič je jeden z najvýznamnejších slovenských architektov, preto je aj cena D.Jurkoviča za architektúru, nie za umenie. Ako si prosím pripomeniete 150 výročie narodenia tohoto velikána v r. 2018? Dúfam, že pracujete na spoločnom vydaní známky /HA/ s Českom, popr. Poľskom / architektúra množstva vojenských cintorínov/. Samozrejme v edícii Osobnosti, nie Umenie!
    A Váš príspevok bol pred dvomi hodinami iný, rozmysleli ste si to?

  • m.narsik 17. júl 2015 @22:15

    Som prekvapený prečo príspevok Mgr. Martina Vanču, PhD. je iný.

  • kutka.tibor 18. júl 2015 @09:48

    Čo má spoločné emisia Umenie: Spolkový dom v Skalici s emisiou BIB /kupónové varianty/. Celé mi to príde zo strany POFISu ako pokus o odvrátenie témy.

    Späť k téme. Emisia BIB je podla mojho nazoru naozaj prehnaná s tymi kupónmi. Otázka pre vydyvateľa. Pre koho je výhodné vydávanie takychto UTL. Pre filatelistov je to vela kuponov. Vicerych taketo vydania postupne odradzauju od zbierania noviniek SR vobec. Pri poštovom pouziti pri priehradkach s tym maju viac roboty ako z bežným TL.
    Chcete ryzovat na tych filatelistoch ktory odoberaju novinky a este neodisli. Cielene vydavate kuponove emisie ako Zrubec, Dzurila, BIB a pod aby si zberatel bol nuteny kupit z jednej emisie 15-20 známok. Touto obchodnou politikou/cim menej filatelistov tym viac kuponovych variant/ to donekonečna nejde. Co nas caka v buducnosti? Vydanie UTL s 40- 50 timi variantami.
    S pozdravom
    Tibor Kuťka

  • kutka.tibor 18. júl 2015 @10:16

    Verím v to ze nesmerujete k vydavaniu emisii ako vydalo napr Maďarsko v roku 2004. Pozri Michel 4885-4948.
    http://philatelia.hu/galeria/2004_little_hungarian_chess_history_-_regular_sheet

  • POFIS 20. júl 2015 @09:13

    Emisia poštových známok BIB je jedna z najstarších emisií, ktoré vznikli ešte počas spoločného štátu Čechov a Slovákov (1971), pričom v sérii vychádzali spravidla 3-4 poštové známky a minimálne jedna z nich bývala realizovaná v špeciálnom polygrafickom prevedení s kupónmi alebo spojkami. Netreba zdôrazňovať , že táto emisia prežila aj rozpad Česko-Slovenska a predstavuje unikát aj v medzinárodnom meradle, keď je propagácii jednej súťaže vydávaná kontinuálne samostatná emisia poštových známok. Po roku 1993 bolo najprv zvykom vydávať túto emisiu v sérii dvoch poštových známok v archovom usporiadaní 50 ks známok na tlačovom liste, po roku 1997 to už bola len jedna emisia v nezmenenom formáte do súčasnosti.
    Aktuálna, jubilejná emisia vydaná k 50. ročníku konania BIB má byť poctou tomuto emisnému radu, návrat k tradícii spred roku 1993, keď pravidelne vychádzali známky BIB v kupónovom prevedení pre zberateľov. V konečnom dôsledku je to aj pocta samostatnej súťaži, ktorej je Slovenská pošta, a.s., aktuálne hlavným reklamným partnerom. Preto sme si považovali za dôležité naše partnerstvo zdôrazniť aj vo forme netradičnej a vizuálne atraktívnej emisie jubilejného ročníka, motívom ktorej sa stali ilustrácie knihy prof. Dušana Kállaya ku knihe Alica v krajine zázrakov, ktorá získala ako jediná slovenská kniha hlavnú cenu Grand Prix na BIB v roku 1983, čo je tiež akcentované v nezvyčajne dizajnérsky koncipovanom usporiadaní postranných kupónov na tlačovom liste známky, realizovanom V. Rostokom. Skutočnosť, že práve prof. Dušan Kállay je zároveň predsedom Realizačnej komisie známkovej tvorby SP, a.s, nie je v tomto prípade dôležitou, sám do kreovania tejto emisie nijakým výrazným spôsobom nezasahoval a v podstate má byť tiež poctou jeho tvorbe, ktorá sa podstatným spôsobom zapísala do šírenia dobrého mena slovenskej ilustrácie v zahraničí.
    Osobne dúfam, že tento dizajnérsky počin prijme filatelistická verejnosť s porozumením, pričom by som rád zdôraznil, že s vedením Zväzu slovenských filatelistov máme nepísanú dohodu, že jednu emisiu za rok môžeme realizovať v netradičnom prevedení. Tou „tolerovanou“ emisiou by mala byť práve emisia známky venovaná tohtoročnému Bienále ilustrácií Bratislava.

    Mgr. Martin Vančo, PhD.
    vedúci POFIS

  • POFIS 20. júl 2015 @09:14

    ospravedlňujeme sa ale omylom prišlo k výmene príspevkov.

  • mery.en123 20. júl 2015 @18:12

    Dobrý deň, pán M. Vančo.
    Váš predchádzajúci článok akceptujem a súhlasím s ním na 95%. Mimochodom, teraz je 25. ročník a 50 rokov od vzniku BIB (každe dva roky). Ročníky 1975 a 79 boli veľmi pekné, mali po 5 známok a 5 samostatných TL s kupónmi. Ročníky 1983 – 89 boli po 4 známkach a hárčeku. Ročníky 1971,77,81 mali 3 a 5 známok a 1991-2013 1 – 2 známky. V súčasnosti sa môžeme vrátiť k tlači s kupónmi emisie BIB spred roka 1993, ale prosím Vás pekne – s rozumom. A teraz sa vrátim k nešťastnému BIB 2015. Veľa zberateľov zbiera varianty kupónov. Zostali nám na výber dve možnosti: alebo v doterajšej kupónovej zbierke bude emisia BIB 2015 chýbať, necháme si známku a 1-2 kupóny na ukážku, alebo sa postavíme na pošte do fronty a ak bude na pošte dosť PL a budeme mať šťastie, možno niečo zoženieme. ALE POČÍTAJME: jeden filatelista potrebuje 26 známok s rôznymi kupónmi. Z jedného PL sa dá vytrhať len určitá kombinácia a preto potrebuje celkovo 10 PL = 270 známok – 26 variant = zostatok 244 známok a iných variant kupónov!!! Po mne príde na rad iný filatelista a ten už nebude potrebovať 10 PL, pretože časť kupónov zostane po mne, ale aj tak bude sa musieť pár PL natrhať. Pán Vančo, ANI JEDNA pracovníčka na pošte by nedokázala vybaviť čo i len jedného filatelistu – časovo, trhaním PL a hlavne NERVAMI. Alebo nás Pofis „predáva“ obchodníkom, ktorí si doteraz prihadzovali 10-50% za kupóny a pri tejto emisii to bude koľko – 100, 150% . . .???
    S 5% z vášho článku nemôžem súhlasiť a hlavne so spojením - netradičné prevedenie a „tolerovaná“ emisia. Myslím si, že filatelisti tolerujú všetko (viď tlač Dzurila, zúbkovanie Zrubec a našli by sme toho viac) na 100% a nemáme sa vlastne ani možnosť nejako účinne brániť, vždy sme postavení pred hotovú vec a zariaďte sa ako chcete. To netradičné prevedenie by som chcel ešte raz otvoriť – asi naposledy, pretože si myslím, že niet ochoty na akúkoľvek zmenu v prospech filatelistov. Čo by však ešte povedali zodpovední páni v SP, a.s. v realizačnej komisii a v iných odborných komisiách na tento variant úpravy PL: Dobre, nechajme 8 rôznych kupónov a zrušme stredovú známku (26 známok miesto 27 na PL) a na jej miesto dajme foto, perovku, skicu alebo kresbu (autoportrét) pána profesora Dušana Kállaya a aj takto môžeme oceniť jeho tvorbu a zásluhy, ako píše P. Vančo. Čo to značí pre nás filatelistov? Potrebovali by sme iba dva PL na 12 variant kupónov. A aj tak by zostal zbytok, ale už podstatne menší.
    Záverom. Dúfajme, že nepríde deň, kedy emisia „Deň poštovej známky“ (alebo aj iná emisia) nebude mať 30 známok a 30 rôznych kupónov...
    Verme.

  • Ferdo1 21. júl 2015 @09:26

    Len veľmi krátko!
    Páni v Pofise si myslia, že známky zberajú len rýchlo-zbohatlíci. Opak je pravdou. Vo väčšine fila klubov sú starší páni s obmedzenými príjmami. Po nástupu na dôchodok patrím aj ja k ním. Doteraz som už pozberal všetky varianty kupónov (vrátane Dzurilu). Stálo to hodne peňazí. Do roku 2012 som nakupoval aj všetky ostatné produkty od známok, cez FDC až po zvláštne ponuky. Teraz zberám už len známky s ich variantami. A je veľmi pravdepodobné, že som po Vašom počine s Bienále skončil. Asi skončím úplne. Syn videl varianty Dzurilu a nadal mi do bláznov a doporučil mi aby som radšej za tie peniaze šiel do kúpeľov liečiť si reumatické ochorenie. Zdá sa, že má pravdu.
    Na záver. Gratulujem vedenie Pofisu a jeho komisii k úspešnej likvidácií aj tých posledných zopár stoviek zberateľov. Ja tiež toho roku končím aj keď so smútkom v duši.

  • Ferdo1 21. júl 2015 @09:31

    Predsa mi ešte nedalo.
    Ako sme vzdali poctu Ľudovítovi Štúrovi? Jednou známkou.
    Ako sme vzdali poctu nejakému Boscovi čo nemá nič spoločné so slovenskom? Šiestimi známkami na UTL.
    Páni kto ste to vlastne v komisií? Za koho "kopete"?

  • hudackoh 21. júl 2015 @11:10

    Páni zberatelia slovenských známok, ešte vám nedošlo, že vedenie pofisu si veľmi dobre spočítalo, koľko bude musieť zberateľ nechať na pošte, ak si bude chcieť kúpiť všetky varianty ??? A to len v prípade, že na tej svojej pošte natrafí na ochotnú pracovníčku, ktorá mu tie varianty natrhá ??? Osobne si myslím, že väčšina z nás bude mať smolu. Ak nebudeme pri okienku medzi prvými, jednoducho stredovú známku s kupónmi nezoženieme. Ak už vedenie pofisu chcelo dať poctu a vydať " tolerovanú" netradičnú emisiu, prečo neurobili jeden kupón striedavo, šachovnicovo na TL. Aj pracovníčky pri okienku by to mali jednoduchšie, aj zberatelia by boli spokojnejší. Ja len dúfam, že pošty budú dostatočne zásobené TL a na každého sa újde. ALE POCHYBUJEM...

  • POFIS 22. júl 2015 @10:56

    Ad: Ferdo
    Ľudovítovi Štúrovi bolo vydaných viacero emisií poštových známok už počas Česko-Slovenska, v ére samostatnej Slovenskej republiky vyšla exkluzívne koncipovaná emisia v hárčekovej úprave hneď v roku 1995. V jubilejnom roku 2015 bol, po dohode s Ministerstvo kultúry SR, ktoré bolo poverené koordináciou aktivít Roka Ľudovíta Štúra, uprednostnený variant klasickej „archoviny“ s 50-timi známkami na tlačovom liste na propagáciu medzi širšou verejnosťou. Okrem klasických filatelistických produktov si ale osobnosť Ľudovíta Štúra „uctíme“ aj inými špeciálnymi produktmi, napr. numizmatickou obálkou s vloženou 2 eurovou pamätnou mincou, Pamätným listom s replikou 10 eurovej zberateľskej mince realizovaným v koprodukcii s Mincovňou Kremnica a nakoniec grafickým listom s veľkoformátovou rytinou s aplikovanou kovovou plaketou Ľ. Štúra od akad. mal. R. Cigánika.

    Emisia Don Bosco bola pôvodne plánovaná ako spoločné vydanie s Talianskom a Vatikánom, ktoré ale nakoniec túto emisiu realizovali vo vlastnej réžii, napriek tomu, že to iniciovala Slovenská pošta, a.s., ktorá si veľmi dobre uvedomuje význam Saleziánov dona Bosca pri výchove kresťanskej mládeže nielen na Slovensku, ale i vo svete.

  • POFIS 22. júl 2015 @10:57

    Ad: kutka.libor
    Vedenie POFIS-u nekalkulovalo so žiadnym mimoriadnym profitom z tejto emisie, nešlo primárne o žiadny vopred pripravený projekt na dosiahnutie nejakých extrémnych výnosov, tie v poslednej dobe zaznamenávame aj tak len v prípade spoločných vydaní poštových známok akým bolo napr. 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda, ale išlo o zatraktívnenie okrúhleho výročia konania BIB vydaním netradičnej poštovej známky. V skutočnosti tuzemské príjmy z obchodu s filateliou z roka na rok klesajú, filatelistické kluby pomaly zanikajú a aj náš najväčší obchodný partner ZSF postupne znižuje počet odoberaných poštových známok. Oproti tomu z roka na rok zaznamenávame medziročne nárast o 2% z príjmov zo zahraničného obchodu, čo je pre nás rozvíjajúci sa trh, na ktorom sledujeme zvýšený dopyt práve po kupónových variáciách poštových známok a zahraničný klienti si ich aj vyslovene žiadajú a dokonca takéto vydania aj iniciujú.
    Čo sa týka problému finálnej polygrafickej úpravy emisie BIB 2015, pôvodný zámer bol realizovať známku ako hárček vložený do štandardného tlačového listu. Keďže perforátor WISTA, na ktorom sa v PTC Praha perforujú ofsetové známky, je automat s hrebeňovým nástavcom, ktorý neumožňuje realizovať blokovú perforáciu tak, ako sa pôvodne uvažovalo, finálne usporiadanie poštových známok emisie BIB 2015 sa realizovalo s kupónmi, čo je nakoniec výsledkom technických možností tlačiarne, nie pôvodného zámeru vydavateľa a už vôbec nie nejakej špekulatívnej stratégie. Ako člen realizačnej komisie, kde sa táto špeciálna polygrafická úprava tlačového listu známky BIB 2015 prerokovávala, tiež môžem potvrdiť, že predseda ZSF M. Ňaršík bol na tomto rokovaní, a upozornil na to, že niektorým zberateľom, sa táto úprava nebude páčiť. Išlo len o konštatovanie, ktoré sa však ani nedostalo do zápisu, keďže sa netýkalo problematiky výtvarnej kvality emisie poštovej známky. Realizačná komisia má, ako každá komisia, presne daný plán rokovania, a keby išlo vážny problém, mohol by ho zástupca filatelistov prezentovať v bode rôzne alebo v samostatnej diskusii, z čoho by mohli byť vyvodené aj relevantné dôsledky. Otázkou preto je, či budeme niečo meniť len kvôli 3 nespokojným filatelistom diskutujúcim na Pofisfóre.
    Verte ale, že nám záleží na názore každého filatelistu, a preto na otázku spojenú s obavou týkajúcou sa dostatočného množstva známok na poštách a s procesom bezproblémového vybavenia klienta na pošte naozaj budeme musieť niečo urobiť, a preto Vám ďakujeme za upozornenie na tento potenciálny problém. O jeho riešení v prospech Vás filatelistov, Vás preto budeme včas informovať.

  • Peter 22. júl 2015 @14:03

    Dobrý deň.
    Po poslednom príspevku od pofisu mi nedá nereagovat. Vtomto príspevku sa píše že či pofis bude niečo meniť len kvôli 3 nespokojným filatelistov diskutujúcich na pofis fóre.
    Vážený pofis. Tých nespokojných filatelistov je oveľa viac ako tyto 3 páni ktorý sa vám snažia svojim konaním niečo povedať. Žiaľ vy si meliete iba svoje a vyhrazate sa nám tu dopytom zo zahraničia. Ok tak sa venujte svojmu blbemu cieľu a ja vám vravím že filatelizmus na Slovensku do 5 až 10 rokov zanikne. Kto bude ešte kupovať také bludy ako sa chystáte vydať? Ja pochybujem že sa mi to vôbec zmestí do albumu. Viete vy čo? Ani to nebudem skúšať. Túto emisiu jednoducho odignorujem.

    Čo sa týka Štúra že vydáte numizmaticku obálku a pametny list z replikou 10 eurovej mince. Z minulosti viem ako boli problémy stýmito obalkami že ešte to nebolo poriadne ani v predaji a predajcovia to už na aukre a podobných stránkach predávali po takmer 10 euro. Preto sa vás pýtam nemôžete dopredu zabezpečiť aby sa filatelisti ktorý budú mať záujem dostali k tomuto tovaru tak aby sa na nás nemohli obohacovať rôzni predajcovia?

    Ďalej k tomu vašemu zahraničiu. Neviem ako to je teraz, ale viem že Česká pošta svojim filatelistom zasielala produkty zadarmu. Vy ste si učtovali tuším 2,50 s tým že keď si objednám tuším za 70 euro tak to budem mať zadarmo. No úžasná vyhrá. Takto sa vy staráte o svojich chlebodarcov. Nehovorím aby to bolo zadarmo, ale 2,50 euro??? Dobre viem že viete poslať poštu aj zadarmo.

  • POFIS 22. júl 2015 @14:24

    Poštové zásielky vieme posielať aj ako vec poštovej služby ale keďže sa jedná o ceniny a citlivý filatelistický tovar, tak tovar posielame v poistených zásielkách, ktoré sú aj pre nás finančne nákladné. Keďže sa jedná o filatelistické zásielky, tak sú vyfrankované poštovými známkami.

  • Ferdo1 23. júl 2015 @09:19

    Ad. POFIS: Posledný môj príspevok!!! Páni s Pofisu - samé kecy. Pozrite si vekovú štruktúru členstva. Je to krásne, že vydáte aj numizmatickú obálku, ale sú do Ďalšie peniaze pre zberateľa. No čo mu je numizmatické obálka keď má problémy kúpiť aj tie Vaše nezmyselné variácie známok. Už som sa rozhodol. Páni končím so zberom a naposledy čo som bol v klube nie som sám.
    Želám Vám, aby ste úspešne dospeli k likvidácií filatelistov.

  • kutka.tibor 23. júl 2015 @12:15

    Vazeny POFIS
    Ze traja nespokojny filatelisti. To urcite nie. Tento moj nazor ktory som Vam pisal koresponduje z nazorom vacsiny filatelistov v nasom klube/sme s tych vacsich/. Dlhdobo vidim ze sa znizuju pocty odoberanych znamok/noviniek/. A ked budetre pokracovat vo vydavani takýchto emisii a pododobnych bude to klesat aj nadalej
    To ze Vam tu napisu traja, styria... prispevatelia do fora to neznamena ze sa na to kryticky pozera ovela vacsie mnozstvo filatelistov ako si myslite.

  • mery.en123 24. júl 2015 @22:12

    Vážení kolegovia filatelisti, vážení exfilatelisti, vážený Pofis a vážená SP, a.s.,
    myslím, že dozrel čas vzdať márny boj rytiera Dona Quijote de la Mancha (my filatelisti) s veternými mlynmi (Slovenská pošta) o PL BIB 2015. Realizačná komisia známkovej tvorby SP a. s. nepristúpi na žiadny kompromis, nevypočuje naše hlasy a vydá si SVOJ PL. Pozrite si emisný plán 2015 a pri známke BIB nájdete 18 komentárov, najviac, čo si pamätám – je tam veľa rôznych mien a drvivá väčšina je v negatívnom tóne. A takisto aj na Pofisfóre je táto diskusia najväčšia a najrozsiahlejšia, akú som tu čítal a celá diskusia sa aj tu nesie v negatívnom tóne! Nie 3 nespokojný, ale najmenej 10 rôznych nespokojných filatelistov tu diskutovalo v mene ďalších filatelistov, ktorí v kluboch pri zmienke o BIB len rezignovane mávnu rukou a dôchodcovia sa smejú, že slovenské známky už roky nezbierajú a na takýto nezmysel si nespomínajú. Samozrejme, že odber noviniek bude postupne klesať, ale takýmto činom sa to nepodarí zmierniť, ani odvrátiť. V predchádzajúcom článku Pofis ďakuje 3 nespokojným filatelistom za upozornenie na potencionálny problém pri bezproblémovom vybavení klienta na pošte. Ozaj, tých klientov bude čoraz menej. Takže debata na Pofisfóre nebola pre Pofis až taká bezpredmetná!
    Pofis napísal, že má so ZSF nepísanú dohodu, že jednu emisiu ročne môže vydať netradične – Dzurilla to nebol??? BIB chceli vydať inak, ale vyhovárať sa na perforačné zariadenie, hrebeňový nadstavec, nemá nič spoločné s navrhnutými 8 rôznymi kupónmi !!!
    Hlasovacie právo jedného člena ZSF MDVRR SR zrušilo a pre poštu to znamená neobmedzené vládnutie nad nami. Viete si predstaviť 2-3 členov komisie z radov filatelistov, ktorí by mali hlasovacie právo a podali by iný návrh – ja nie.
    Súhlasím a viem aj z vlastnej skúsenosti, že expedícia známok do zahraničia Slovensko propaguje, veď nato sú známky aj určené. Ako napísal Pofis, sledujú zvýšený dopyt práve po kupónových variáciách poštových známok a zahraničný klienti si ich aj vyslovene žiadajú a dokonca takéto vydania aj iniciujú. Takže Slovenská pošta bude vychádzať v ústrety zahraničným klientom a my, domáci filatelisti... čo už, nejako sa prispôsobíme, ponadávame a tak trocha si neúspešne poklebetíme na Pofisfóre. Zahraniční filatelisti (Pošta si ich už nazvala klientmi) budú odteraz navrhovať a iniciovať vydávanie Slovenských známok.
    Ako som už napísal, TL aj s okrajmi je zaujímavý a možno sa páči aj iným, ale nie 8 rôznych kupónov??? Možno Slováci čo-to kúpia, ale do variant kupónov sa asi nebudú hrnúť. Ako som vypočítal, treba 26 variácií kupónov a spojok. A to, čo nepredá POšTA na Slovensku, zahraniční klienti s radosťou kúpia. Pri platoch zahraničných klientov a pri 600-800€ dôchodkoch sa Slovenské známky s kupónmi vypredajú cobidup.
    K Šťúrovi – nebudem komentovať, či mal byť vydaný tak, či onak. Ale sme filatelisti a argumentovať tým, že sa vydá aj Pamätný list s replikou 10 eurovej zberateľskej mince realizovaným v koprodukcii s Mincovňou Kremnica a nakoniec grafickým listom s veľkoformátovou rytinou s aplikovanou kovovou plaketou Ľ. Štúra je trocha nekoncepčné a je to skôr informácia pre numizmatikov. Väčšina numizmatikov však známky nezbiera a či Štúr bude vydaný na známke, hárčeku alebo v bloku, je im to úplne jedno, nemyslíte?
    Aj keď mám na Vás (SP a.s. a Pofis) ťažké srdce a pre Vaše netradičné riešenia a neústupčivosť filatelistickej verejnosti budem mať neúplnú zbierku kupónov slovenských známok, želám Vám veľa úspechov vo Vašej práci a čím menej kontroverzných rozhodnutí v neprospech slovenských filatelistov. Môžem tomu veriť...?

  • i.krizka 27. júl 2015 @09:36

    Ešte k tomu Boscovi,bol to taliansky kňaz. Vatikán, ani Taliankso nevydáva žiadny UTL. Slovensko ano.Je jasné,za koho kopete, za KDH a KBS. Gratulujem, ale upozorním na to kompetentých,.

  • JozefFajcik 28. júl 2015 @20:07

    páni filatelisti jednoduchá vec bojkotujte toto vydanie ako ja kúpte si jednu známku na ročníkovú zbierku a je to .
    Aspoň ja to spravím tak

  • free 12. august 2015 @16:11

    @i.krizka
    známku okrem Vatikánu a Talianska vydáva napríklad aj Malta, Kenya - Vatikán - 6 blok
    Vatikan - http://www.jointstampissues.net/images/Stamps/2015/20150519vaticanms.jpg
    Malta - http://gozonews.com/wp-content/uploads/2015/08/Don_Bosco_stamp.jpg
    Kenya - http://images.delcampe.com/img_large/auction/000/310/302/254_001.jpg

  • MN 1. september 2015 @09:43

    K pánovi i.krizkovi - z viacerých jeho príspevkov je jasné že je to starý komunista - kritizuje všetky kresťanské a nekomunistické vydania. Don Boscov odkaz je aj na Slovensku veľký hlavne u mládeže, aj keď chápem rozhorčenie, že má UTL. A k vydaniu BIB - najlepšie bude asi bojkotovať všetky tie kupónové varianty, inač pošta zistí, že si s nami filatelistami môže robiť, čo chce.

  • Absolut4 1. september 2015 @14:58

    Dámy a páni.
    Bojkotujte, nekupujte. Aj tak tato známka bude čoskoro vypredaná...Niečo si kúpia predajcovia, niečo ide na FDC, niečo sa opečiatkuje, niečo sa predá na pošte...Tak, ako "vajíčko" z roku 2009.
    A ešte niečo MN. Pán i.krizka je v prvom rade filatelista, nemusel byť komunista, môže napísať na diskusnom fóre svoj názor. Môže ho tu slobodne vyjadriť, lebo je demokracia. :o))
    Pekný deň. P.V.

  • hudackoh 3. september 2015 @09:39

    Dobrý deň, práve som sa vrátil z nákupu známky BIB na pošte, pochodil som asi takto. Pri otázke, či už máme známku BIB, mi pani s úsmevom odpovedala, že máme. Vravím SUPER. Pani sa pýta - KOĽKO ZNÁMOK CHCETE ? Odpovedám, že všetky varianty kupónov. To už úsmev na jej tvári pohasol. Odpovedá mi, ALE TO BUDEM MUSIEŤ POTRHAŤ VEĽA LISTOV !!! Odpovedám, že áno vďaka stredovej známke a kupónov okolo nej. To už úsmev z tváre dotyčnej zmizol úplne a dopadol som tak, že mi nakoniec predala všetky okrem variant so stredovou známkou, s tým, že tie mi nenatrhá, lebo by už neostalo pre ostatných. Že vraj sa mám zastaviť neskôr, že ak sa zvýši, tak mi predá aj tie.
    Slovenské známky zberám od roku 1993, vždy si ich kupujem na pošte v Prešove, veľmi dobre vychádzam aj s tou pani na pošte, dokonca mi odloží niečo ak sa dlhšie neukážem / dovolenka, maródka a pod. / ale dnes som mal pocit, že bude rada, ak sa tam dlhu dobu neukážem.
    Neviem kto z vás si chce kúpiť všetky varianty kupónov BIB, ale prajem vám pevné nervy a hlavne pevné nervy všetkým na poštách, ktorý budú predávať túto známku.
    Vďaka nezmyselným kupónom, mám KONEČNE neúplnú zostavu variantov kupónov. Možno sa mi podarí v budúcnosti dostať sa aj k tým ostatným variantám niekde na aukcii alebo burze. Samozrejme že za ÚPLNE INÝ PENIAZ. Všade už budú predražené.
    SLOVENSKÁ POŠTA - ĎAKUJEME !!!

  • hudackoh 3. september 2015 @09:41

    Ešte chcem doplniť, že vďaka stredovej známke mi chýba 8 variantov.