Medzinárodné odpoveďky

Pridať do obľúbených
  • MN 4. december 2012 @15:53

    Dobrý deň
    chcel by som sa opýtať ako sa používajú medzinárodné odpoveďky.
    Ďakujem.

  • Vojtech Jankovič 6. december 2012 @00:32

    Prečítajte si napríklad:
    http://www.postoveznamky.sk/co-zbierame-medzinarodne-odpovedky-coupon-reponse-international

  • MN 6. december 2012 @16:54

    Ďakujem, ale myslel som, že či to môžem poslať na poštu inej krajiny a či mi to pošlú späť aj so známkami na obálke (ak im napíšem adresu).

  • peter 6. december 2012 @20:26

    CRI (medzinárodná odpovedka) je zúčtovateľná cenina, teda keď pošta ofrankuje listovú zásielku známkami vo výške príslušného poštovného, tak list odošle na adresu, ale CRI ostane pošte ako doklad o zaplatení poštovného.

  • MN 8. december 2012 @19:17

    Takže keď dám do obálky IRC a pošlem napr. do niejakého macedónskeho POFISU tak mi spät pošlú list ? A keby som im tam dal viacej tých IRC a napísal aké známky chcem (a tie známky sú v hodnote toho IRC) tak my to pošlú ?

  • peter 9. december 2012 @17:54

    Treba vychádzať zo skutočnosti, na aký účel Svetová poštová únia (UPU) vydáva medzinárodné odpoveďky (CRI).
    Po predložení odpoveďky pošta vydá odosielateľovi poštovú známku (poštové známky) vo výške poštovného za list základného hmotnostného stupňa 2. triedy do krajiny adresáta. Môže sa využiť aj v prípade, ak odosielateľ vopred zaplatí odpoveď z cudziny vložením odpoveďky do listu, alebo pri ceste do zahraničia následne odpoveďkou uhrádza poštovné za list napr. do vlastnej krajiny. Teda nemožno predpokladať, že nejaký macedónsky "POFIS" na základe poslanej CRI odošle žiadané známky.

  • Monika Podolská (POFIS) 9. december 2012 @19:56

    Dolezite je aj, aka je hodnota zakladneho postovneho do zahranicia v tej ktorej krajine. Na Slovensku za medzinarodne odpovedky (z inych krajin) dostanete postove znamky v hodnote postovneho do Europy, ktore je 0,90 EUR do sveta 1,00 EUR.

  • peter 9. december 2012 @20:30

    Za medzinárodnú odpoveďku poskytne poštové známky aj POFIS?

  • Monika Podolská (POFIS) 10. december 2012 @08:33

    Oficiálne nie, ale ak nám príde zo zahraničia medzinárodná odpoveďka, nepošleme ju zákazníkovi späť, ale ju vybavíme osobne na pošte, teda vymeníme za platné poštové známky, ktoré zákazníkovi pošleme späť. Nevieme však zaručiť, že zákazník dostane presne také známky ako si praje (napríklad určitý hárček). Pošta odpoveďky vymení za známky aké má k dispozícii.

  • kayman 12. október 2014 @22:20

    Dobrý deň, nebudem zakladať zbytočne novú tému, chcem sa spýtať ako presne IRC - medzinárodné odpovedky fungujú. Myslel som, že stačí jednu odpovedku poslať príjemcovi a ten na jeho pošte dostane poštové známky v hodnote na najlacnejšie poštovné na poslanie naspäť do cudzej krajiny. No podľa stránky Royal Mail vo Veľkej Británii píšu, že za IRC dostane človek na pošte známky v hodnote 76 pencí.
    http://postcodes.royalmail.com/reply-sender

    Najlacnejšie poštovné na Slovensko odtiaľ pre list do 10g je 97 pencí ak sa nemýlim.. Vtedy treba poslať dve odpovedky?

  • Monika Podolská (POFIS) 16. október 2014 @13:38

    Dobrý deň, informáciu o Medzinárodných odpovedkách nájdete aj v našom Blogu, v článku v kategórii služby a produkty.
    http://www.pofis.sk/blog/2012/2/27/medzinarodne-odpovedky-coupon-reponse-international
    V zásade by malo platiť, že: Po predložení odpoveďky pošta vydá odosielateľovi poštovú známku (poštové známky) vo výške poštovného za list základného hmotnostného stupňa 2. triedy do krajiny adresáta.
    v Poštovom dohovore SPU je toto priamo upravené:
    Medzinárodné odpovedky sú vymeniteľné v každej členskej krajine za poštové známky a, pokiaľ to vnútroštátna legislatíva krajiny výmeny nevylučuje, za poštové ceniny alebo za výplatné značky alebo za odtlačky, ktoré zodpovedajú minimálnemu poštovnému za nezapísanú prednostnú listovú zásielku alebo za nezapísanú leteckú listovú zásielku do cudziny, do akejkoľvek krajiny určenia.
    Žiaľ, neviem aké má Royal Mail pravidlá, takže Vám na toto neviem odpovedať.